PSIHOTERAPIE
_

PSIHOTERAPIE

_
Psihoterapie

          Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granița dintre medicină și psihologie. Este o modalitate de tratament cuprinzător, deliberat și planificat, prin mijloace și metodologii științifice, având un cadru clinic și teoretic, centrată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburări mintale sau stări de suferință psihosociale și/sau psihosomatice și comportamente disfuncționale. (definiția dată psihoterapiei de către FRP- Federația Română de Psihoterapie). Respectiv psihoterapia este o relație interpersonală intenționată utilizată de un psihoterapeut cu formare de specialitate cu scopul de a ajuta un client sau pacient privitor la problemele sale de viață.

           În psihoterapie se utilizează o gamă largă de tehnici, dar indiferent de tehnicile utilizate, se consideră că cel mai important element în psihoterapie la ora actuală este relația terapeutică – factor comun în toate orientările terapeutice.

Psihoterapie
Psihoterapie

           Dacă nu poți să dormi noaptea si acest lucru trenează de o perioadă … ai nevoie de psihoterapie.
Dacă esti in permanența neliniștit/ă … ai nevoie de psihoterapie.
Dacă trăiești in frici: frica de moarte, de boala, de a vorbi in public, de evaluarea celorlalti … ai nevoie de psihoterapie.
Dacă ai pierdut pe cineva drag prin deces, despărțire, divorț si nu reușești să te redresezi … ai nevoie de psihoterapie.
Dacă nu te mai poți bucura de viață, daca iți trec prin cap idei cum ca viața nu mai are sens … ai nevoie de psihoterapie.
Dacă ai de dat un examen si nu reușești să te concentrezi, te copleșesc emoțiile … ai nevoie de psihoterapie.

            Dacă ai relații disfuncționale cu partenerul, familia, colegii … ai nevoie de psihoterapie.
Dacă la 43 ani te prezinți Bogdanel si stai cu mamica … ai nevoie de psihoterapie .
Dacă ai aproape de 50 ani si te comporți ca la 12 ani, esti mereu nemulțumit/ă, pedepsești oamenii care nu sunt / fac cum dorești tu … ai nevoie de psihoterapie.
Dacă ai dureri prin corp care nu au o cauza organică, adică din punct de vedere medical, te -ai evaluat si totul e ok iar durerile persista … ai nevoie de psihoterapie.
Dacă nu ai facut sex pana la 35 ani sau viata ta sexuala este un “dezastru “ … ai nevoie de psihoterapie.

Psihoterapie
Psihoterapie

           Dacă esti dependent/ă de substanțe, alcool, pornografie, jocuri pe calculator, jocuri de noroc, cumpărături, alimente, oameni … ai nevoie de psihoterapie.
Dacă ai fost abuzat/ă sexual, fizic sau emoțional … ai nevoie de psihoterapie.
Dacă aranjezi obsesiv lucruri dupa culori, dimensiuni, daca ai ritualuri compulsive, daca verifici excesiv … ai nevoie de psihoterapie.
Dacă ai senzația de gol interior, te simți abandonat /ă, dacă crezi ca oamenii au ceva cu tine, te simți urmarit, daca preferi izolarea exagerată decat socializarea, daca nu accepți argumentele si consideri că doar ceea ce gandești / faci tu e bine, dacă emoțiile tale sunt foarte intense si alternează de la entuziasm la tristețe profundă, dacă faci pe plac tuturor fară să te valorizezi pe tine ca ființa, dacă nu ai curaj sa spui /faci … ai nevoie de psihoterapie .
Lista poate continua … concluzia :
Ai nevoie de psihoterapie !!!
Psihoterapia este o necesitate !

            Dacă tu nu ești conștient /ă că ai nevoie de susținere și vii la terapie doar pentru că partenerul /partenera, rudele, apropiații te-au trimis,
dacă nu dorești schimbarea pentru că ai anumite beneficii păstrandu-ți starea,
dacă ești un narcisic si consideri ca toți terapeuții sunt mai “proști” decat tine,
dacă consideri ca relatia terapeutică nu funcționează, terapeutul nu e potrivit pentru tine, ai asteptări nerealiste ( ai fost disfuncțional ani de zile si dorești ca in câteva saptamani sa fii alt om ), lasi toata munca in seama psihoterapeutului,
psihoterapia nu va functiona ! 

Psihoterapie
Psihoterapie

           Psihoterapia funcționează dacă :
clientul e conștient că are nevoie de psihoterapie, își dorește schimbarea, are așteptări realiste de la psihoterapie, se implică, înțelege, integrează, acționează, schimbă, menține, împreuna cu terapeutul construiește relația terapeutica, care este baza succesului terapeutic !

Vă aștept cu drag, să fim împreună calători pe drumul evoluției personale !